Maker-fredag med LittleBits

Fick ett par minuter över i eftermiddag för att testa våra nyinköpta LittleBits, ett enkelt sätt att bygga prototyper och testa koncept för Internet of Things. Det blev en lunch-slumpare som med hjälp av en knapptryckning slumpar fram en restaurang och sen styr ett servo som pekar ut vald restaurang på "tavlan".

Love at work på Tribeca Interactive i New York

Tribeca Interactive
Tribeca Interactive

Härom veckan åkte vi på en kortsemester till New York. Som av en slump upptäckte vi att långhelgen sammanföll med Tribeca Interactive – och en hel radda med superintressanta föreläsare. Flera av ämnesområdena synkade dessutom helt perfekt med ett stort projekt som vi jobbar med just nu. Det kunde vi ju bara inte missa!

Vad inspirerade mest? Alexis Lloyd, Creative Director på The New York Times R&D Lab, som pratade om ”Objectives Narratives”. Wow! Och Tribecas jobb med Storyscapes, superintressant. Och Jonathan Harris tankar och idéer om timelessness och technology. Han har jobbat mycket med att tolka och omvandla data till konst, till något mjukare och mer greppbart. Spana exempelvis in tenbyten.org och wefeelfine.org. Kul exempel på vad man kan göra med aggregerad data. Han är också pappa till Cowbird. Sammantagen konstaterar vi att den digitala världen och den fysiska närmar sig och integreras i rasande fart. På många olika sätt. Det gillar vi och spinner massa tankar kring hur. Stay tuned.

TFI Interactive (#TFIi) är en del av Tribeca Film Festival. TFI samlar de smartaste tänkarna och innovatörerna från film, media, spel, teknik och social förändring för att utforska storytelling i den digitala tidsåldern. Årets upplaga bjussade på en imponerande line up med talare som Jonathan Harris, Michel Reilhac, Tom Igoe, Wendy Levy, och Ramona Pringle. Och bjöd dessutom in till en interaktiv lekplats där deltagarna fick uppleva och interagera med flera superspännande projekt. Full pott för lokalval, genomförande och den höga, kreativa nivån. Vi är laddade.

Luleås första GameJam avslutat

Först och främst vill jag rikta ett stort tack till alla deltagarna på #gamejamlulea - sällan har jag skådat sånt engagemang och sån kreativitet. Helt enkelt riktigt, riktigt roligt. Kan inte säga än när nästa gång blir, men att det blir fler gånger - det är självklart!

Vi blev i slutändan 8 lag, och alla levererade väldigt intressanta och spännande ideér, och många blev inspirerade att fortsätta utveckla sina ideér till något mer "färdigt" och kanske till och med sälja. Inom kort kommer en länk med mer info om de övriga lagens insatser.

Screenshot 2014-03-02 20.07.17

Vårt lag utgick från en story som Esther hade skrivit, som handlar om två barn som lever i en värld ovan molnen. Människorna i världen har två viktiga uppgifter, att se till att stjärnorna plockas ner på morgonkvisten för att göra plats för solen, och att nya stjärnor placeras ut och solen hämtas ner på kvällen. Huvudkaraktärerna i spelet, Ikidas och Ljuvia, kommer från olika distrikt: dagdistriktet och nattdistriktet, de är kraftfulla varelser, och den energi som distrikten behöver för att kunna göra sitt jobb finns i dessa två karaktärer.

livjenny-koncept

teamikidas-banner

Historien är självklart för stor för att göra rättvisa på en helg, men vi hittade några småsaker som vi tog fasta på. Vårt lag bestod av fem personer:

 • Story och creative director: Esther Jonsson, 9C Bergsskolan
 • Musik och video: Robert Stjärnström, Machinae Supremacy
 • Utveckling: Peter Ferngren, Student Consulting
 • Illustration och koncept-art: Liv-Jenny Sandberg
 • Design & utveckling: Lars Huring, Love at Work

Spelet hittar ni på Loveatwork Labs, och är ni intresserade av hur det fungerar så finns källkoden att ladda hem på GitHub!

Kolla också in creativenodes.se för mer bilder! Tack Stina för grymt dokumenterande.

South by South West 2014

sxsw-logo-2014
sxsw-logo-2014

I början på mars samlas varje år tusentals människor i Austin, TX för att diskutera, inspirera, lära och mötas kring framtidens kommunikation på festivalen SxSW. Och Love at Work är där i år igen!

Vi åker till Austin för att möta världen och scanna av de senaste trenderna inom kommunikation och media. Vi åker också till SxSW för att träffa likasinnade från andra delar av jordklotet och diskutera ideér och tänka nya tankar tillsammans. För det är det som är själva grejjen med SxSW - det öppna, ständigt pågående samtalet, ett destillat av världens bästa kreatörer och kommunikatörer som samlas på samma plats under en vecka i mars. Den gemensamma drivkraften är jakten på det där nya som ingen av oss ännu känner till, men vet att det finns.

Vi åker tillsammans med en stor grupp från Sverige, totalt ca 130 personer. På plats i Austin arrangeras aktiviteter varje kväll under den gemensamma vinjetten Swedish Bootcamp, Sverige kommer också att ha en monter i den stora mässhallen där vi kommer att medverka.

Precis som förra året kan ni följa vår resa på Twitter och Instagram, sen dyker det upp regelbundna sammanfattningar här på bloggen också!

GameJam 1.0

GameJam Luleå

Det svenska spelundret är större än någonsin, interaktiv underhållning och spel växer snabbare än någon annan näring. Vi är väldigt nyfikna på denna utveckling och därför arrangerar vi tillsammans med våra kollegor på c/o Huvudkontoret, Meramedia och Turborilla, Luleås första GameJam.

Vad är ett GameJam?! Finns inga förhållningsregler för utvecklingsmetoder eller annat, antingen så börjar man från början och lär sig något nytt, eller så gör man något man kan och utvecklar idén. Målet är att ta fram ett spelkoncept, utveckla och designa samt försöka göra det spelbart i någon form, på valfri plattform. Det finns inga krav på omfattning eller djup, det huvudsakliga syftet är att lära sig något nytt och få en lite bättre förståelse för interaktiv underhållning och storytelling!

Dagarna kommer också att innehålla lite snabba föreläsningar och demos av bland annat Leap Motion och Oculus Rift

Evenemanget arrangeras 1-2 mars (lör-sö), och är för tillfället ganska fullt, men är det någon som är sugen på att vara med så maila gamejam@loveatwork.se eller tweeta @huring så ska vi se om det går att lösa!

 

Önskelista SxSW 2013

sxswlogo Nu är vi på väg mot Austin-Bergstrom International Airport, Austin, Texas och South by Southwest - världens största interactive-festival och konferens. Egentligen är SxSW tre festivaler i en, SxSW Interactive, SxSW Film och SxSW Music. Varje år kommer ca 20 000 personer från hela världen för att lyssna, delta, inspireras och lära av några av de mer än 5000 sessions som pågår under veckan.

Att välja vilka föreläsare man ska lyssna på är nästan omöjligt, men här nedan kommer ett försök, eller i alla fall en önskedröm, med några av våra favoriter:

Media Evolution i Malmö har under flera år arrangerat The Official Swedish Delegation på SxSW, en löst sammansatt Facebookgrupp där alla svenskar som åker till Austin är välkomna. Varje kväll arrangeras ett meetup för de som vill som ett eller flera företag står som värd för. Vi kommer tillsammans med Earth People att ta hand om  sista kvällen, den 12 mars på Ruby's barbeque & catering!

Vill ni hänga med på resan så gör ni det enklast på vår SxSW-sida eller via Twitter & Instagram

Följ med på SxSW 2013

Följ oss på #loveatsxsw

På torsdag så åker vi mot Austin, Texas och South by Southwest 2013 för att inspireras, lära och träffa nya människor.

Men vi vill självklart dela med oss av alla intryck, så om ni vill hänga med på vår resa så gör ni det enklast via loveatwork.se/sxsw där vi kommer att posta uppdateringar kontinuerligt. Vi kommer också att göra en sammanfattning varje dag som vi postar här på bloggen. Håll också utkik efter en inbjudan till vår post-sxsw-bbq som kommer någon gång under mars månad!

Vill du hänga med oss på Twitter eller på Instagram så är det enklast att följa hash-taggen #loveatsxsw, allt postas också på vår Facebook-sida.

En växande näring

Screen Shot 2013-02-13 at 16.06.24

Nu är den klar: Stina Almkvists rapport om de kulturella och kreativa näringarna (KKN) i Luleå och Piteå. Vi ger den fem Love at work-hjärtan så här dagen innan alla hjärtans dag.

Varför då? Jo, därför att den ger en tydlig bild av nuläget i vår bransch: en bransch som är i stark tillväxt, med nya sätt att driva affärer i nätverk och nya sätt att kommunicera. Ett kvitto på att vi står mitt i ett paradigmskifte, där Norrbottens näringsliv breddas. Det inspirerar och ger oss som entreprenörer och kreatörer en känsla av att ”yes, nu jävlar”!

I rapportens slutsatser föreslår Stina åtta utvecklingsområden för att ytterligare stärka KKN:

 • Det behövs fler fysiska mötesplatser
 • Strukturer för labb där man under snabba former får testa idéer i skarpt läge
 • Kopplat till labbverksamhet behövs utvecklings- och riskkapital
 • Kompetensutveckling både i form av utbildningar och konferenser/mötesplatser
 • Fortsatta satsningar på mentorskap
 • Utbyte med andra kreativa noder, både nationellt och internationellt
 • Lokomotivsatsningar - satsningar på branscher som tex spelbranschen, som kan tillföra energi till KKN
 • Utveckla dialogen mellan KKN och andra branscher

På creativenodes.se kan ni läsa rapporten i sin helhet

Säg hej till Michael

Michael Stenmark är barnboksförfattare och illustratör, konceptdesigner och inspiratör. Michaels långa yrkesliv täcker in spelindustri, tv, webb och sociala nätverk, leksaksindustri och media i stort.

Efter över 26 år i spelindustrin kan Michael se tillbaka på pionjäråren då spelindustrin föddes och formades, och den långa resan till dagens familjeanpassade hemunderhållningskonsoler och globala onlinespel. Han har bott och verkat i Kina, Japan och jobbat i USA och över hela Europa.

Idag skapar Michael böcker för den digitala marknaden och har gjort en kometkarriär med sina böcker om Arga Katten och Professor Robert. De laddas ned och säljs i över 60 länder världen över och passerar vanliga kurvor och säljsiffror för traditionella tryckta böcker.

Michael Stenmark föreläser på Huvudkontoret

- Michael kom till Huvudkontoret för att hålla en inspirationsföreläsning, vi passade på att ställa några snabba frågor till honom:

LaW: Beskriv dig själv med 140 tecken eller mindre MS: En sagoberättare, upptäcktsresande i livet med 26 år i spelindustrin. älskar resor, konst, film, arkitektur och AC/DC

LaW: Favoritprojekt du jobbat med? MS: Ny sagovärld ihop med geniet Alvaro Tapia.

LaW: Var hittar du inspiration för dina projekt? MS: Hayao Miyazaki, Tove Jansson, Moebius och Angus Young.

LaW: Hur tror du Luleå ser ut om 10 år? MS: Jag siar att Luleå har en egen, spirande media och spelindsutri.

Creative Summit 2012

Tänkte skriva ett blogginlägg för att sammanfatta Creative Summit 2012, men insåg att det finns så många andra som redan gjort det bättre - så vi satte ihop en Storify-slideshow med tweets, bilder och filmer från två fantastiska dagar på Nordanå i Skellefteå!

Tjohoo! Webben är klar.

Äntligen får vi öppna dörren på vid gavel och bjuda in dig och alla andra till Love at work. Både hit till webben och till vårt kontor med massa kreativa kompisar på Kyrkogatan 16.

Känslan, den är svårt att beskriva. Hmm. Jag gör ett försök, i alla fall runt processen att starta upp företaget och göra första versionen av webben. Eller… Nej, förresten. Varför då? Bloggen ska inte handla om navelskåderi av vår egen förträfflighet. Här ska vi dela med oss av tankar och kunskap om kommunikation, av inspiration som vi snappar upp på stan, på nätet, i tidningar, när vi reser och i samtal med vänner och kunder.

Kolla här, ett galet inspirerande exempel på fantastisk kommunikation där ny teknik, kreativitet, performance, mod, passion och tajming interagerar till en oslagbar combo. Ni som sett Cirqus Alfon känner igen det gränslösa nytänkandet.

http://www.youtube.com/watch?v=53_qvMQfvOE

Ni som inte sett Cirqus Alfon live, gör det genast om ni får chansen. Skrattfest och hjärngympa utlovas.