Dropbox istället för en gemensam server

När vi startade så började vi fundera hur man på bästa sätt löser problemet med en gemensam server för alla projekt och filer. Vi bestämde ganska snabbt att försöka undvika att köpa en server som vi kopplade upp på nätverket. Ett annat krav var att man skulle alltid kunna komma åt sina filer, oavsett om man satt hemma, på ett café eller på kontoret.

Vi har använt Dropbox "privat" under en längre period, så vi bestämde oss för att testa använda det för alla jobb också. Dropbox är en liten applikation som körs på datorn, som gör att alla filer synkroniseras ut i Dropbox-molnet. Man kan också dela mappar och filer med andra användare. Vi började med gratiskontot och har sen uppgraderat till varsitt 100-gigabyteskonto, som kommer att räcka ett par år.

Dropbox synkar inte bara filerna till en webbplats, har man en delad mapp med en annan användare så synkas också alla ändringar och nya filer till alla användare som är anslutna till mappen. Det innebär också att man får en backup-lösning "på köpet". Alla våra filer finns på minst tre ställen. Dropbox har också versionshantering av filer, så om man råkar göra en ändring så kan man återgå till en tidigare version av en speciell fil. Självklart finns Dropbox till både iPhone och iPad också, så man kan alltid titta på PDF:er eller visa Keynotes direkt i telefonen eller i surfplattan.

Dropbox kostar $99 / år per användare, om vi istället skulle köpt till exempel en Mac mini som filserver så hade vi bara för den fått ge tre gånger så mycket. Om man inte räknar med den tid det skulle kosta att administrera och hantera den för att få samma funktionalitet. Vi kan också enkelt dela filer och mappar med kunder, kollegor och leverantörer och alltid veta att alla har samma version!

 Man kan inte bara dela med andra dropbox-användare, man kan också göra publika mappar - kolla in några skrivbordsbilder!

(Bild via