Solitary Road på Pecha Kucha i Kiruna

Vägföreningens kassör och Stigge i samspråk. 

I går var jag och fotograf Anders Alm inbjudna av Centek i Kiruna för att på Pecha Kucha berätta om vårt spännande konstprojekt Soliary Road. Wow, vilken uppslutning. Drygt 100 pers samlades på våning 5 på Scandic Ferrum, med storslagen utsikt över fjällvärlden. Det blev många spännande möten och nya insikter när vitt skilda ämnen som barncancer, personlig utveckling, Kirunas stadsomvandling och världens undergång (en supernova som spökar där ute i rymden, huga...) avhandlades. Pecha Kucha är verkligen ett fantastiskt koncept: alla talare får 6 minuter och 40 sekunder på sig att berätta om sitt ämne. Befriande rappt tempo, det hinner aldrig bli låååångtråkigt :)

Det kändes extra stort och viktigt att få berätta om Solitary Road-projektet så nära själva platsen. I publiken fanns flera personer med anknytning till vägen på andra sidan Torne träsk och vi knöt flera nya kontakter som jag tror kommer bli viktiga för fortsättningen. Målsättningen är att projektet ska resultera i en litterär fotobok, en litterär fotoutställning och gärna en litterär app. Men allt det ligger ett par-tre år framåt i tiden. Vi behöver besöka platsen många gånger för att på ett fördjupat, trovärdigt sätt berätta den spännande historien om den ensamma vägstumpen mitt i väglöst land, på norra sidan Torne träsk. Just nu är målsättningen att söka finansiering och stipendier för att kunna arbeta mer koncentrerat med research och dokumentation.