Sociala nätverk du inte visste fanns - Reddit

Tänkte starta upp en ny serie blogginlägg om sociala nätverk och webbplatser som alla kanske inte känner till, det finns mängder av "vertikala" social nätverk som, även om de inte är lika stora som Facebook, så har de fortfarande 100-tals miljoner användare i hela världen.

Först ut: Reddit.com

Reddit är en social nyhetswebb, användare (eller Redditors som de kallas) kan själva postar länkar till nyhetsartiklar och andra användare kan sen rösta upp/ner artiklarna. När en artikel har fått tillräckligt många positiva röster publiceras den på Reddits startsida. Webbplatsen med sin aktiva community är också en konstant källa till sk. memes - det som vi kommunikatörer önskar att vi ska uppnå, och som i möten och pitcher brukar kallas virala kampanjer.

Lite fakta om webbplatsen

  • Grundades i juni 2005
  • Köptes av Condé Nast 2006, hade då 500 000 dagliga unika besökare
  • 2009 öppnas möjligheter att själv köpa och skapa annonser på webbplatsen
  • 2011 passerar Reddit 1 miljard sidvisningar per månad
  • Har regelbundna välgörenhetsinsamlingar och användarna har tillsammans samlat ihop miljontals dollar till allt från återuppbyggnaden av Haiti till "Random acts of Pizza"

Något som på senare tid börjat bli ganska uppmärksammat är Reddit Q&A:s, där kända och okända människor under en bestämd och ofta i förväg publicerad tid svarar på användarnas frågor live.

Den senaste Q&A som genomfördes gjordes av en 17-årig tjej som överlevde massakern på Utøya:

"I am a 17 year old girl, and Utøya survivor. I was at the closest 20m away from Anders Behring Breivik. After the shooting started I was on the island for 2 hours and could have died approximately 6 times in those 2 hours. I'm not doing so bad, I have good days and bad days but I'm a live. I just wanted to get things of my chest. I could care less about the karma. I just wanted people to know that what ever happens, there is always a way to get through though things!"

IonZero: Was there a time that you thought he would find you and/or got near your hiding spot? - As i posted, he was 20 meters away from me when i was hiding. So yes, but he didn’t.